Iskolánk felső tagozata idén egy rendkívüli programmal ünnepelte meg a Magyar Tudomány Napját: a Svábhegyi Csillagvizsgálóban töltöttünk egy délelőttöt. A látogatást a Kovács Csongor Alapítvány és egy kedves támogató anyagi hozzájárulása tette lehetővé.

Már a helyszín is csodálatos volt, az intézmény és környéke gyönyörű, a vendéglátóink kedvessége, türelme párját ritkító.

A fiatal csillagászok nem csak érdekes, számunkra is jól követhető programot, bemutatót szerveztek, de a komoly, tudományos témákról úgy tudtak mesélni, magyarázni, hogy minden tanulónk figyelmét felkeltették, érdeklődésüket végig meg tudták tartani. Minden kérdésre, megjegyzésre reagáltak, válaszoltak, a tevékenységekbe bevonták a gyerekeket. Végtelenül türelmesek és figyelmesek voltak a különböző életkorú, adottságú, érdeklődésű tanulókkal.

Az első helyszínen a bolygók illatával ismerkedtünk, miközben rengeteg érdekességet hallottunk. Az illatok néha borzasztóak voltak, de mindenki becsülettel végigszagolt mindent. Még maradtunk volna, de a következő helyszínen igazi meteordarabokat vehettünk kézbe. Itt is rengeteg kérdést válaszoltak meg a csillagászok, és a gyerekek is együtt gondolkodtak velük. Innen is úgy kellett kirángatni őket, de az utolsó programot nem hagyhattuk ki. A csillagvizsgálóban a gyerekek nyithatták ki a kupolát, és mindenkinek volt lehetősége belenézni a távcsőbe, és megtekinteni egy napfoltot. Amikor a tanárok kerültek sorra, megjelent néhány felhő…

Nagyon köszönjük az élményt, a remek szervezést, a figyelmes fogadást, a jól előkészített programokat! Biztosan visszatérünk még ide!